5ce51c734ea95
Activiteit

Kenniscafé 'Wat is er aan de rand?'

Waar de Brabantse steden groeien, krimpt het platteland. Maar over wat voor krimp hebben we het dan? En wat betekent dit voor de achterblijvers? Voor welke specifieke demografische uitdagingen staat Brabant de komende decennia? En: wat kunnen we doen om de vitaliteit van het Brabantse platteland te borgen, nu én in de toekomst?
quote
Net als in een relatie, moet je ook in een dorp investeren om het leuk te houden.
- ivonne van der horst - eigen kweek

Dinsdag 21 mei gingen we tijdens een drukbezocht kenniscafé in gesprek over “wat is er aan de rand?”, onder leiding van Anne Seghers (RUIMTEVOLK). In het Werkwarenhuis aan de Tramkade stak Joks Janssen (BrabantKennis) van wal met een pleidooi voor het niet onderschatten van de doekracht van de dorpen.

Vervolgens nam Jan Latten (hoogleraar sociale demografie UVA) ons mee in een prikkelend verhaal over de "immigratieprovincie Brabant”. Over hoe de millenials een steeds onzekere levensloop hebben, op zowel het gebied van werk, wonen als relaties en daarom op zoek gaan naar bestaanszekerheid. Hoogopgeleiden klonteren samen in de stad, waar de arbeids- en huwelijksmarkt groter is. Deze veranderende demografie leidt tot een sociaal contrast tussen stad en dorp.  

We spraken ook over oplossingen. Ivonne van der Horst (initiatief Eigen Kweek) gaf een hartstochtelijk betoog over de toekomst van het dorp Langeboom, waar bewoners de handen ineen hebben geslagen om het dorp aantrekkelijk te houden. De dorpskerk van Langeboom is volgens Eigen Kweek het ruimtelijk en sociaal anker om lief, leut en liturgie met elkaar te kunnen delen. De conclusie van Ivonne was: “net als in een relatie, moet je ook in een dorp investeren om het leuk te houden”.  Het blijfklimaat moet goed zijn.

LONGREAD 'Wat is er aan de rand?'

Leesgierig? Duik dan in de longread ‘Wat is er aan de rand?’.