Terugblik Kiemen van Het Nieuwste Brabant

Het Nieuwste Brabant ontkiemt...

Vorig jaar lanceerde de provincie Noord-Brabant op initiatief van commissaris van de Koning Wim van de Donk een boek over Het Nieuwste Brabant. Daarin schetsen bekende ondernemers, wetenschappers en creatievelingen hun visie op hoe Brabant zich zou moeten ontwikkelen. Brabant staat immers aan de vooravond van veel veranderingen tegelijkertijd. Het Nieuwste Brabant is niet alleen een utopisch vergezicht in boekvorm, er wordt in de praktijk al volop aan gewerkt.

VoorkantBrabantKennis is op zoek gegaan naar de kiemen van het nieuwste Brabant. Waar zien we het nieuwste Brabant ontkiemen? Wie zijn de vormgevers van dit nieuwste Brabant? Waardoor worden ze gedreven? Onze zoektocht heeft geresulteerd in tien prikkelende verhalen van gedreven Brabanders die maatschappelijk innoveren. Deze tien Brabanders symboliseren met hun verhaal een bredere trend en ontwikkeling in Brabant. Tijdens de bijeenkomst Kiemen van Het Nieuwste Brabant op 5 juni 2015 zochten we de dialoog tussen de tien vaandeldragers van het nieuwste Brabant en de politiek.

Wat kunnen politiek en bestuur leren van deze nieuwe generatie en hoe zij in het leven staan? Hoe kunnen politiek en bestuur ruimte geven aan de door hen gewenste vernieuwing? Welke vragen en dilemma’s roept de zoektocht naar maatschappelijke innovatie, waardengedreven ondernemerschap en duurzaamheid op voor politiek en bestuur?

Na een introductie door Joks Janssen (directeur BrabantKennis) heette dagvoorzitter Carla van Loon de aanwezigen welkom en hield een aantal korte interviews met ‘kiemen’ van Het Nieuwste Brabant. Vervolgens vertelde Marjan Minnesma (directeur Urgenda) over innoveren voor een duurzamere wereld. Na een vragenrondje tussen publiek en Marjan Minnesma was het woord aan commissaris van de Koning, Wim van de Donk. Na een korte pauze inspireerden weer een paar ‘vernieuwers’ de aanwezigen, waarna Albert Jan Kruiter (directeur Instituut voor Publieke Waarden) inging op hoe je maatschappelijke initiatieven kan waarderen. Christophe van der Maatgedeputeerde Mobiliteit en Samenleving, sloot de middag af.

Lees ook de uitgebreide terugblik op de bijeenkomst.

Tien boekjes. Tien trends. Tien verhalen. In ieder boekje staat een Brabander centraal die met zijn of haar verhaal een bredere trend of ontwikkeling in Brabant symboliseert. Van november 2014 tot en met mei 2015 geeft BrabantKennis deze tien trendboekjes uit, geïnspireerd door de vele betrokken Brabanders die afgelopen jaar tijdens vier debatavonden vertelden over hún nieuwste Brabant. Naar de tien kiemen van Het Nieuwste Brabant.

Fotografie: Willeke Machiels