Expeditie Mind the Gap!

De afgelopen maanden doorkruiste social designer Isis Boot, in opdracht van BrabantKennis, per tandem onze provincie in zes ‘expedities’, steeds vergezeld door een andere gast. Het doel: sociale verschillen in Brabant in kaart brengen en meer licht werpen op de toenemende maatschappelijke scheidslijnen binnen de provincie.

Uitgerust met een videocamera en typemachine ging Isis op pad om verhalen en beelden op te halen: leeft het thema van groeiende verschillen en in hoeverre wordt het als een probleem ervaren? Isis is in gesprek gegaan om te horen wat er leeft.

Social designers Isis Boot en Anne van Strien bedachten deze opvallende tandem als ludiek vervoersmiddel voor een uitgebreide fietstocht door het Brabantse land. Deze Expeditie Mind the Gap! moet meer licht werpen op verschillen in Brabant. En hoe kan dat beter dan op de fiets?!

VOLG DE EXPEDITIE!

  • 27 juli fietste Isis met gast Josse de Voogd (electoraal geograaf) in en om Breda. Achterliggend thema is politieke verschillen. Lees hier de terugblik op etappe 1!
  • 13 augustus stapte Isis op de fiets met Evelyne Deceur (sociaal werker en promovendus in Gent) in de omgeving Eindhoven, met als thema arm en rijk naast elkaar. Je vindt de terugblik hier.
  • Op 24 augustus stapte Isis en Josse weer samen op de fiets om vervolg te geven aan hun tocht met als thema politieke verschillen. Dit keer fietsten ze van Etten-Leur via Sint Willebrord naar Roosendaal. Lees hier de terugblik op deze tocht.
  • 3 september ging Isis met Leeke Reinders (antropoloog) op pad van Boxmeer via St. Anthonis naar Cuijk om in te zoomen op agrarisch Brabant. Lees hier de bevindingen.
  • 8 september volgde een fietstocht met Paul Spapens (schrijver, cultuuractivist en Brabantkenner) van Waalwijk via Sprang-Capelle naar Tilburg. Religieuze verschillen zijn het uitganspunt voor de keuze van deze route. Lees hier de bevindingen van deze fietstocht.
  • 7 oktober was de laatste expeditie; toen fietste Isis met Mariska van Leeuwen en Anne in Bergen op Zoom. Thema van deze tocht was economische vernieuwing. Lees hier de terugblik op de laatste etappe!

 Bekijk de videocompilatie van de Expeditie:

IN DE MEDIA

VERKENNING MIND THE GAP!

Expeditie Mind the Gap! maakt deel uit van een bredere verkenning van BrabantKennis naar verschillen in de samenleving: Mind the Gap!. Op 22 september presenteerde BrabantKennis tijdens de European Social Innovation Week de eerste tussenresultaten van Mind the Gap!. Toen werd ook de video vertoond die Isis en Anne naar aanleiding van de fietstocht hebben gemaakt. Uiteindelijk moeten alle onderzoeksinspanningen in het voorjaar van 2017 leiden tot een brede verkenning, inclusief aanbevelingen hoe om te gaan met dit thema.