Longread: Zijn we wel gelukkig?

Kijk op Brabant 2015-2016: longread III

Hoe gelukkig is de Brabander eigenlijk? En: hoe belangrijk vinden wij geluk? De financiële crisis heeft een discussie aangewakkerd over de focus op economische groei als maatstaf voor vooruitgang.

Er gaan steeds meer stemmen op om naast groei ook het welzijn van mensen te benadrukken. Ook Brabanders vinden dat er meer oog mag zijn voor de kwaliteit van leven dan voor materieel succes. Dat roept de vraag op of we in Brabant op de goede weg zijn. Zijn wij eigenlijk wel gelukkig? En wat kunnen we doen om het bruto regionaal geluk te verhogen? Daarover gaat deze derde longread in de reeks Kijk op Brabant 2015-2016.

In deze derde longread staat de volgende vraag centraal: Zijn we wel gelukkig?

Geluk met een zachte G in de media:

   •  Koen Vinckx (onderzoeker bij het PON) presenteerde tijdens de werksessie Geluk met een zachte G op 14 september jl. de eerste resultaten van het geluksonderzoek dat het PON in opdracht van BrabantKennis onder tal van Brabanders uitvoerde.

Met de Kijk op Brabant duikt BrabantKennis in de cijfers, maar vooral ook in de wereld daaráchter. Hoe staat Brabant er nou écht voor? Wat zijn de belangrijkste trends en ontwikkelingen? En voor welke uitdagingen staan onze provincie en haar inwoners?

Wij zijn benieuwd naar jouw mening, aanvullingen en ideeën! Laat hieronder gerust een reactie achter.

 • jeanne estourgie-roefs

  Wat bijzonder leuk om te zien dat Brabant zich druk maakt om zijn eigen geluk! Dat is Brabant gegund en sterker nog we hebben er bovengemiddeld aanleg voor. Dat is mijn stelling. Toeval bestaat niet. Ik krijg vanavond een mail toegestuurd over dit blog: ‘iets voor jou’! En vanmiddag heb ik nog uitgebreid gesproken met een Brabantse ondernemer over het vermogen van Brabanders om gelukkig te zijn.
  Ik vertelde hem over m’n ‘droom’ om me in te willen zetten voor ‘Brabant de gelukkigste provincie’. Ik richt me met mijn bedrijf LOONT.nu op het thema geluk. Ik begeleid Brabantse organisaties die geluk in hun businessmodel willen integreren, ik geef lezingen en workshops over het thema geluk aan Brabantse bedrijven en netwerkorganisaties en ik ben de Brabantse procesbegeleider bij Action for Happiness, die recent ook in Nederland is gestart.
  Klopt mijn stelling dat wij in onze provincie een bovengemiddelde aanleg hebben? Ik zie hierboven dat een rapportcijfer van 7,3 in ieder geval hoger ligt dan het gemiddelde en het bevestigt mijn eigen ‘kort door de bocht onderzoek’.

  Hoe kwam die tot stand? Ik kwam vorig jaar in gesprek over het thema ‘geluk op de werkvloer’ met een bekende ‘employer branding strateeg’ van een reclamebureau uit Rotterdam die mijn pleidooi aanhoorde. Waarop hij zie: ‘wat jij beschrijft is heel aansprekend en het is iets wat ik vooral bij Brabantse bedrijven zie’.
  Deze opmerking bleef mij bij en enkele maanden later verscheen de publicatie ‘beste werkgevers van Nederland’. Op dat moment heb ik de proef op de som genomen. Stel dat het klopt, dan zouden we dat hier terug moeten kunnen zien.
  En verdomd als het niet waar is! Voor een ieder die dit leest. Wat denk je dat het aandeel is van Brabantse ondernemingen? Een stuk hoger in ieder geval dan ons fair share, namelijk 25%.
  Voor mij klopt het ook wel. Als je kijkt wat de ‘activators’ zijn van geluk dan zijn dat onder andere ‘verbinding met de mensen om je heen’ en een plezierige optimistische levenshouding. Eigenschappen die anderen aan ‘ons Brabanders’ in ieder geval toedichten.
  Geluk is maakbaar, dat leert de wetenschap ons. Voor zo’n 50% is je geluksniveau genetisch bepaald; de andere 50% is beïnvloedbaar. Interessant om eens goed te onderzoeken waar onze ‘gelukskracht’ zit. Want één ding is zeker: geluk LOONT. Gelukkige mensen leven gezonder en langer, zijn veel flexibeler, hebben betere relaties, zijn opener, productiever en innovatiever. Kortom geluk is een zeer sterke differentiator en concurrentiefactor. Brabant doe er je voordeel mee!
  Een mooie dag! Jeanne