Horizon 2016 – 2017

BrabantKennis blikt terug en kijkt vooruit

In deze derde horizon blikken we terug op 2016 en kijken we vooruit naar 2017. Veel lees- én kijkplezier en vergeet niet de pagina’s met QR-codes te scannen: via je mobiel of tablet komen ze in beeld en geluid tot leven!

De toekomst is van iedereen! Wie zich met de toekomst bezighoudt, komt in Brabant ruimschoots aan zijn trekken. De toekomst wordt hier niet alleen bedacht, maar ook gemaakt. Hier, in deze regio, is de polsslag van de technologische verandering duidelijk voelbaar. Deze verandering is exponentieel van aard en wordt mogelijk gemaakt door de Wet van Moore, die voorspelt dat de snelheid van de chips in onze computers iedere 18 maanden verdubbelt. Bij ASML in Veldhoven laten ze deze voorspelling uitkomen. Met hun chipmachines wordt het fundament gelegd voor de technologische revolutie die ons leven bepaalt.

De maatschappelijke veranderkracht van deze revolutie is groot. Dat laten jonge, ondernemende pioniers uit Brabant iedere dag weer zien. Met hun technisch vernuftige ideeën maken ze uitdagende ontwerpen voor de toekomst. Een fraaie selectie van wat die toekomst te bieden heeft, was dit jaar te zien op de tentoonstelling ‘Mind the Step‘, een van de trekpleisters van de Dutch Design Week. Wie de tentoonstelling bezocht, kreeg spontaan zin in de toekomst! Maar hoe aanstekelijk dit technologische vooruitgangsoptimisme ook is, niet iedereen in Brabant heeft het talent of vermogen om er aan bij te dragen, of profiteert er in gelijke mate van. Dus niet alleen ‘Mind the Step’ maar ook ‘Mind the Gap!’.

Onder die noemer is BrabantKennis gestart met een verkenning naar groeiende verschillen in de samenleving. Want naast de vrolijk makende berichtenstroom over innovaties van Brabantse bodem, worden we ook geconfronteerd met (sociale) ongelijkheid. Tijdens de drukbezochte Vooruitdenkerslezing ging de Vlaamse hoogleraar en opiniemaker Marc de Vos dieper in op deze prangende kwestie. Hij wist duidelijk te maken dat onze samenleving op dit moment ongelijker is dan we vrezen, maar echtvaardiger dan we hopen. En waarom we moeten blijven werken aan een provincie die ‘ongelijk, maar fair’ is.

Daarin schuilt ook een opgave en opdracht voor BrabantKennis. De toekomst is er immers voor alle Brabanders. Iedereen moet de kans krijgen om met ons mee te denken en te doen. Daarom zijn we de afgelopen zomer per tandem op ‘expeditie’ gegaan door het Brabantse land. Op zoek naar de verhalen en beelden van heel uiteenlopende Brabanders.

Nieuwsgierig? Blader dan snel door deze horizon. Veel kijk- en leesplezier gewenst!