Longread: Brabant aan de robot?

Een robotregio in de maak

Robots die langzaam maar zeker onze banen overnemen: dat is geen science fiction, maar iets wat ons anno 2017 echt bezighoudt. Is onze angst terecht? Kunnen we de vooruitgang tegenhouden? En moeten we dat proberen? BrabantKennis is samen met de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), BrabantAdvies en Beagle Brabant in deze kwestie gedoken en concludeert drie keer ‘nee’.

Sterker nog: juist voor Brabant is de robotica-revolutie een kans, zowel voor de economie als voor ons Brabanders zélf. De meeste robots tref je aan in een industriële omgeving. Brabant, met haar maakindustrie, zou weleens de beste papieren in huis kunnen hebben om een Gouden Eeuw tegemoet te gaan. Brabant kan een belangrijke rol spelen in de frontlinie van de wereldwijde robotica-revolutie: de kennis, technologie en ervaring zijn hier immers aanwezig!

Een kans die we moeten grijpen door Brabant op de kaart te zetten als robotregio, te investeren in scholing en de ‘sociale’ kant van robotisering verder te ontwikkelen. Drie belangrijke ingrediënten voor een aansprekende Brabantse robot agenda, die nodig is om ervoor zorgen dat robotisering straks voor iedereen in Brabant een succes gaat worden.

Lees het hier in de longread ‘Brabant aan de robot?’

Met de longread ‘Brabant aan de robot?’ doet BrabantKennis samen met de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij, BrabantAdvies en Beagle Brabant een eerste voorzet voor een Brabantse robot agenda. Deze longread werd gepresenteerd tijdens het inspirerende slotevenement van de Brabant Robot Challenge: een unieke multidisciplinaire leergang van vier instellingen voor hoger onderwijs in Brabant – Tilburg University, Fontys Hogescholen, Technische Universiteit Eindhoven en Avans Hogeschool.