Terugblik symposium Kennis = Kracht

De Barbabieb als stip op de horizon

Hoe zorgen we ervoor dat iedereen in Brabant is toegerust om een rol van betekenis te spelen in de doe-het-zelf samenleving? En hoe kunnen bibliotheken, met als kernopdracht het geven van publieke toegang tot informatie, hieraan een betekenisvolle bijdrage leveren?

Voorkant terugblik Symposium Kennis = KrachtBrabanders doen steeds meer zelf. Al dan niet aangemoedigd door de overheid nemen ze met tal van lokale initiatieven het heft in eigen handen. Ze verzamelen zelf de noodzakelijke kennis en informatie om deze initiatieven mogelijk te maken. Sociale media en nieuwe informatie- en communicatietechnologie is hierin faciliterend, maar kan ook drempels opwerpen.

In de LocHal in de Tilburgse Spoorzone (dé toekomstige locatie van de Bibliotheek Midden-Brabant) gingen woensdag 1 juli zo’n 150 deelnemers met elkaar in gesprek over de toekomst van de bibliotheek én de bibliotheek van de toekomst. De middag werd begeleid door Rodney Weterings, partner bij FRAEY.

Na een inleiding door Joks Janssen (directeur BrabantKennis) en een speciaal welkom aan Henriëtte de Kok, scheidend bestuursvoorzitter Bibliotheek Midden-Brabant, volgden prikkelende bijdragen van:

Vervolgens presenteerden drie vernieuwende vormen van de bibliotheek zich in korte pitches:

Een echte sign painter schreef en tekende tijdens de discussie met de zaal mee. Deze ‘bouwstenen’ van de discussie werden overhandigd aan Marcelle Hendrickx (wethouder gemeente Tilburg) en Henk Snier (directeur Cubiss).

Het symposium werd afgesloten met een ‘Nicodijkshoorntje’ door Esther Porcelijn: ‘Toekomst van de Bibliotheek en van de Brabanders.’

Meer ontdekken?! Dat kan: lees de terugblik, bekijk de video of discussieer verder.

Fotografie: Diewke van de Heuvel Photograhpy