Terugblik Kenneth Cukier ‘Big Data for a Better Brabant?’

Tweede vooruitdenkerslezing BrabantKennis

Donderdagavond 5 november 2015 stond in het teken van de Vooruitdenkerslezing van Kenneth Cukier over de Big Data revolutie. Kenneth Cukier (dé data-redacteur van The Economist) hield een inspirerende lezing over de impact van big data op de Brabantse samenleving en economie. Lees hier de online terugblik!

In de voormalige Statenzaal van het Noordbrabants Museum in ‘s-Hertogenbosch gingen zo’n 120 studenten, bestuurders en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven in debat over de kansen en bedreigingen van big data voor Brabant. De avond werd begeleid door Tracy Metz (journalist, auteur en presentator).

Voorkant terugblik Vooruitdenkerslezing Kenneth CukierKenneth Cukier is data-redacteur van The Economist en co-auteur van het succesvolle boek Big Data: A revolution That Will Transform How We Live, Work, and Think. In dit boek beschrijft hij met Viktor Mayer-Schönberger hoe de beschikbaarheid van big data het leven van alledag kan veranderen, en hoe dat al gebeurt. Door de schat aan informatie die big data behelst kunnen we de wereld om ons heen beter begrijpen en voorspellen wat er zal gebeuren. Met behulp van de patronen, algoritmes en correlaties uit big data kan niet alleen consumentengedrag voorspeld worden, maar bijvoorbeeld ook epidemieën en crimineel gedrag.

Lees hier de online terugblik!

Na afloop van de lezing ontvingen alle deelnemers een exemplaar van de krant #slimbrabant waarin BrabantKennis de impact van nieuwe technologie op economie en samenleving in Brabant verkent. Op welke wijze verandert digitale technologie het leven in de Brabantse steden en dorpen, en het samenleven? Meer in het bijzonder hebben we aandacht voor de dataversnelling die dat met zich meebrengt. Bij het nadenken over de toekomstige infrastructuur van onze regio spelen datastromen een even belangrijke rol als de reële bewegingen die mensen maken. Wat voor kansen (en bedreigingen) bieden big en open data?

 

De lezing is hier in z’n geheel terug te kijken:

 

Fotografie: Willeke Machiels