Terugblik Lokaal Europa over AI: van Europese visie naar lokale realiteit
Op 10 december 2024 organiseerde BrabantKennis in het JADS in Den Bosch een bijeenkomst over Europa en AI met als centrale vraag: kun je beslissen zonder te begrijpen? Snappen we eigenlijk wel voldoende van AI? Is dat nodig? En hoe bestuur je en maak je beleid als je het (niet voldoende) snapt?
Eventgegevens
Datum | 10 december 2024 |
Locatie | JADS - Den Bosch |
“Wie is er bang voor AI?” Met deze vraag wist moderator Hajar Yagkoubi het publiek in het JADS in Den Bosch direct te prikkelen.
De Europese Unie zet de toon bij wetgeving rondom AI. Tijdens 𝕃𝕠𝕜𝕒𝕒𝕝 𝔼𝕦𝕣𝕠𝕡𝕒 𝕠𝕧𝕖𝕣 𝔸𝕀 gingen sprekers in op de vraag hoe het Europese beleid op het gebied van AI wordt vertaald naar lokaal niveau.
Ingelise de Boer, hoofd van de persafdeling bij de vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland, vertelde over de Europese regelgeving op het gebied van AI. Daarna gingen Maarten van Veen, strategisch beleidsadviseur innovatie en ethiek bij de gemeente Eindhoven en Eric Postma, hoogleraar kunstmatige intelligentie bij Tilburg University en JADS, met elkaar in gesprek over de vraag hoe lokale overheden uitvoerbaar beleid kunnen maken op een terrein dat zich razendsnel ontwikkelt. En, snappen overheden eigenlijk wel genoeg van AI?
De meet-up werd opgeluisterd door een intermezzo van Josje Weusten, docent Engelse literatuur en poëzie Maastricht university. Zij las voor uit ‘Fake fish’, haar dystopische roman over AI.
🎥 Onderstaand kun je de opname van ‘𝕃𝕠𝕜𝕒𝕒𝕝 𝔼𝕦𝕣𝕠𝕡𝕒 𝕠𝕧𝕖𝕣 𝔸𝕀: van Europese visie naar lokale realiteit’ terugkijken.
De tweede editie van Lokaal Europa werd namens de Europese Commissie in Nederland georganiseerd door BrabantKennis, in samenwerking met Pakhuis de Zwijger en Studio Europa Maastricht. De derde editie van Lokaal Europa gaat over de Clean Industrial Deal en vindt op 13 januari plaats in Amsterdam.
> Foto's 📸 Jelle de Ru
In de verkenning Wij... in Europa verkende BrabantKennis in 2024 hoe Europese vraagstukken doorwerken in het dagelijks leven van mensen in Brabant. Nu bundelen we onze krachten met Studio Europa Maastricht en Pakhuis de Zwijger voor de reeks Lokaal Europa. In Lokaal Europa stellen we in drie bijeenkomsten de vraag: hoe raakt Europese wet- en regelgeving/beleid het dagelijks leven van mensen in regio's door heel Nederland?
BrabantKennis neemt hiermee een voorschot op 2025 waarin we ons verder gaan verdiepen in de wereld van kunstmatige intelligentie. Hierin komen geopolitiek, multi-level beleid en nieuwe technologie samen.
Beslissen zonder begrijpen?
Het afgelopen jaar heeft de EU belangrijke wetgeving rondom AI aangenomen. Met de AI Act kunnen er nu wereldwijde normen gesteld worden voor de regulering van AI. Ook komt de nieuw zittende Europese Commissie in de eerste 100 dagen van hun ambtstermijn met een nieuwe visie op AI (AI Factory Initiative).
Er worden dus belangrijke stappen gezet op het Europese toneel, maar de vraag voor lokale overheden blijft hoe je dit doorvertaalt. Hoe maak je effectief en uitvoerbaar beleid op een terrein dat zich razendsnel ontwikkelt? Welke verantwoordelijkheid móet je nemen, welke ruimte laat je over aan ondernemers, de wetenschap en de burger?
GESPREKSLEIDER
Hajar Yagkoubi
Van 2018 tot 2020 was Hajar jongerenvertegenwoordiger bij de Verenigde Naties. Momenteel werkt ze als presentator, trendwachter en spreker. Met haar achtergrond is ze het gewend om mensen aan de tand te voelen over grote onderwerpen en hierover kritische vragen te stellen.
SPREKERS
Maarten van Veen
Afdelingshoofd onderzoek gemeente Eindhoven en secretaris Ethische Commissie
De vraag die centraal staat bij AI, in Eindhoven en ook in het werk van Maarten: Hoe innoveer je maatschappelijk verantwoord? Eindhoven is de stad van Technologie, Design en Kennis. Ontwikkelingen op het gebied van technologie en innovatie kunnen veel gevolgen hebben – ook ongewenste. In Eindhoven is de ethische commissie opgericht om te helpen inschatten hoe hiermee om te gaan. Hoe zet je op een juiste manier digitale technologie in? Wat betekenen waarden als autonomie, mensgericht, privacy, veiligheid, controle, rechtvaardigheid en duurzaamheid voor projecten in de stad?
Eric Postma
Professor Artificial Intelligence bij de Cognitive Science & AI department Tilburg University en het Jheronimus Academy of Data Science (JADS) in Den Bosch.
Eric onderzoekt AI, doceert en geeft lezingen over de laatste ontwikkelingen van de impact van AI. In de Volkskrant van 12 oktober werd Eric samen met 8 andere AI-experts geïnterviewd over de implicaties, gevaren en mogelijkheden van AI. De grootste kracht van AI volgens Eric? De versterking van het menselijk denken. Bijvoorbeeld: een Amerikaanse studie waar met behulp van grote taalmodellen beleidsvoorstellen werden opgesteld die voor zowel Republikeinen als Democraten aanvaardbaar waren. Zou zoiets ook voor lokale overheden in Nederland kunnen werken?
INTERMEZZO
Josje Weusten
Josje is docent Engelse literatuur en poëzie aan de Universiteit Maastricht, met een focus op creatief schrijven.
Josje's eerste roman _Fake Fish_ (2024) is een verhaal over de nabije toekomst waarin ze de potentieel schadelijke effecten van nepnieuws en AI binnen een EU-context onderzoekt.
De reeks Lokaal Europa: drie bijeenkomsten i.s.m. Studio Europa en Pakhuis de Zwijger
In drie bijeenkomsten zoomen we samen met Studio Europa Maastricht en Pakhuis de Zwijger in op de vraag hoe Europese wet- en regelgeving en beleid het dagelijks leven van mensen in regio's door heel Nederland beïnvloedt.
> De startbijeenkomst vond plaats op 1 november in Maastricht, met als onderwerp lokale impact van het Europese buitenlandse- en veiligheidsbeleid. Je kunt deze bijeenkomst ook terugkijken.
> De tweede bijeenkomst, op 10 december in Den Bosch, belicht de invloed van EU-beleid op AI voor burgers, bedrijven en overheden.
> De afsluitende bijeenkomst vindt plaats in Amsterdam op 13 januari, met aandacht voor het klimaat en de Clean Industrial Deal, het nieuwe werkveld van Eurocommissaris Wopke Hoekstra.