Wat is er aan de rand?
Vergrijzende en ontgroenende dorpen, verdwijnende voorzieningen, een dreigende crisis op de huizenmarkt: het is slechts een greep uit de vele uitdagingen waarvoor het krimpende Brabantse platteland zich gesteld ziet. Vooral aan de randen van onze provincie dreigt een leegloop. Voor welke demografische uitdagingen staat Brabant de komende decennia? En: wat kunnen we doen om de vitaliteit van het Brabantse platteland te borgen? Precies daarover gaat deze longread: ‘Wat is er aan de rand?’Ooit was het platteland (letterlijk) de kraamkamer van de Brabantse bevolkingsgroei en stokte de groei van de steden. Maar nu zijn de rollen omgedraaid. Terwijl de steden en hun directe omgeving borrelen en bruisen, is krimp de nieuwe realiteit voor regio’s aan de rand van Brabant. Daar worden de gevolgen van bevolkingsdaling steeds voelbaarder.
West-Brabant, delen van de Kempen, de Peel en het Land van Cuijk hebben te maken met vergrijzing, braindrain, sluitende scholen, een moeilijke woningmarkt en een verschraling van de economische en sociale vitaliteit. Deze gebieden bevinden zich steeds vaker in de hoek waar de klappen vallen. Ze tonen veerkracht, maar hebben ook te maken met structurele problemen die niet gemakkelijk van onderop opgelost kunnen worden.
Wat moet er gebeuren om de rand te versterken en leefbaar te houden? En hoe voorkomen we groeiend onbegrip?
We geven in de longread 'Wat is er aan de rand?' drie suggesties voor bestuur en beleid om de vitaliteit van het Brabantse platteland te borgen en rafelranden te voorkomen.
Download als pdf
Deze longread is ook te downloaden als pdf
Wat is er aan de rand?
Foto's: Marc Bolsius
Leesgierig?
Lees dan ook het interview met Eef Berends (29) en Tomas Berends (26). Zij stammen uit hetzelfde nest, maar maakten andere keuzes. De een woont al zijn hele leven in Mill, de ander wilde liefst zo snel mogelijk de wijde wereld verkennen. Hoe kijken zij naar zichzelf en naar elkaar?
Foto: Willeke Machiels
KennisCafé
Dinsdag 21 mei 2019 vond het kenniscafé 'Wat is er aan de rand?' plaats in het Werkwarenhuis in 's-Hertogenbosch. Samen met Jan Latten (hoogleraar sociale demografie) spraken we over de prangende vragen die spelen rondom bevolkingskrimp in de Brabantse randgemeenten.
Foto: Willeke Machiels
In de kijker
Na het verschijnen van de longread 'Wat is er aan de rand?' besteedden diverse (Brabantse) media aandacht aan het onderwerp:
- Academici houden dorp voor gezien , BN De Stem, 30 april 2019
- Braindrain het hoogst in Land van Cuijk , De Gelderlander, 30 april 2019
- Universitair geschoolden hebben geen zin in dorpsleven , Univers Online, 1 mei 2019
- Brabantse jongeren keren dorpen de rug toe , Brabants Dagblad, 2 mei 2019
- Dorp Langenboom doet stinkende best om het klimaat te redden , Omroep Brabant, 5 mei 2019
- Dorp of stad: vier het verschil! , Brabants Dagblad, 21 mei 2019
- Brabant profiteert enorm van open grenzen in de Europese Unie: 1.600 euro per persoon , Brabants Dagblad, 22 me 2019