58edd1897b956
Longread

Criminaliteit met een zachte g?

De georganiseerde drugscriminaliteit in Brabant rukt op. Het is een maatschappelijk probleem van ongekende orde, overal voelbaar in de samenleving. Hoe dringen we criminele netwerken terug? Is de aanpak door overheid en justitie krachtig genoeg of hebben we machtigere wapens nodig? Daarover gaat deze longread van BrabantKennis.
quote
Brabant heeft recent haar nummer 1 positie als dumplocatie voor drugsafval verstevigd.
- Sjoerd van Dommelen - BrabantKennis

Brabant heeft de twijfelachtige reputatie van criminele koploper gekregen. De provincie is de thuisbasis van professionele misdaadorganisaties die tot ver over de grenzen opereren.

Het OM bestempelt Brabant zelfs als ‘een soort van Sodom en Gomorra’ - ondanks de successen in de strijd tegen deze onderwereld, zoals het oprollen vantalloze hennepkwekerijen en drugslabs. Nieuwe locaties poppen op, Brabant wordt een steeds grotere stortplaats voor drugsafval. Hoe organiseren we Brabant tegen de georganiseerde misdaad? Daarvoor hebben we sterkere wapens nodig dan alleen politie en justitie. De belangrijkste taak is misschien wel het scherper en innovatiever maken van taskforces om criminelen een stap voor te blijven én het weerbaar maken van Brabanders zélf.

In Brabant wordt relatief weinig drugs gebruikt, maar des te meer geproduceerd. Uit onderzoeken en gegevens van informanten blijkt dat er in Tilburg en omstreken 60 hennepsyndicaten actief zijn, samen goed voor maar liefst € 800 miljoen per jaar, oftewel de complete begroting van de gemeente Tilburg. Ook maatschappelijk is de invloed van de drugsmaffia enorm. De onderwereld mengt zich steeds meer met de bovenwereld. Zoals de ‘hasjboer’, die zich met zijn drugsgeld als suikeroom inkoopt in het verenigingsleven. Al jaren luiden Brabantse bestuurders hierover de noodklok.

In deze longread 'Criminaliteit met een zachte g?' onderzoeken we de aanpak van de georganiseerde drugscriminaliteit in Brabant.

Leesgierig?

Lees dan ook het interview over het uitbannen van criminaliteit met Toine Spapens, hoogleraar criminologie aan de Universiteit van Tilburg.

58edd8e1825a6

In de kijker