Debatavond Het Nieuwste Verbeelden
De uitnodiging van commissaris Van de Donk in het boek Het Nieuwste Brabant tot het voeren van het gesprek over de toekomst van Brabant nam BrabantKennis in 2014 van harte aan! In een debatreeks zijn we het gesprek aangegaan: ondernemers, kunstenaars en wetenschappers namen ons mee in de wereld van straks.In de inspirerende Hall of Fame in de Spoorzone in Tilburg spraken donderdagavond 11 september ongeveer 120 Brabanders en niet-Brabanders over Het Nieuwste Verbeelden. Tijdens deze avond over de toekomst van Brabant stond de vraag centraal hoe we verbeeldingskracht kunnen mobiliseren met het oog op toekomstige opgaven.
Hoe sterk is traditioneel de kracht van het verbeelden in Brabant? Is het aanbod van kunst en cultuur aan het verschralen? Gaat jong talent verloren? Komen nieuwe, onverwachte initiatieven tot bloei? Hoe ondernemend is de nieuwe generatie van creatieve makers? Worden zij gesteund vanuit hun opleidingen? Hoe zetten zij informele contacten en de digitalisering in om hun verbeelding vorm te geven?
Presentatoren Jan Tromp (De Volkskrant) en Anne-Marie Fokkens (Omroep Brabant) trapten de avond af met een animatiefilmpje, waarna loco-burgemeester Berend de Vries iedereen van harte welkom heette in verbeeldend Tilburg. Vervolgens voerde Jan Tromp een bevlogen tafelgesprek met Miriam van der Lubbe (creatief ontwerper), Heleen Herbert (directeur Heijmans Civiel) en Hans den Hartog Jager (kunstcriticus en schrijver).
Anne-Marie Fokkens liet de zaal kennismaken met een aantal inspirerende verbeelders, waaronder Hebe Verstappen van het TextielLab in Tilburg dat onder andere het enorme Mozaïektapijt Brabant maakte en Leon van Rooij van Playgrounds Festival. Ook interviewde zij Zeus Hoenderop van KunstpodiumT en het ‘Leerling/Meester’-project, die samen met Juan Pablo Plazas, de kersverse winnaar van de Jan Naaijkens-prijs, binnen kwam vallen.
Het nieuwste verbeelden