58ecd09e4b96c
Activiteit

Essay Bruggen slaan in Brabant

Achter alles wat Brabanders met elkaar delen, ook al is dat nog zo veel, gaan grote verschillen schuil. Marcel Boogers dook voor ons in die verschillen. In dit deel #6 van de reeks 'Mind the Gap' laat hij zien hoe eigentijdse maatschappelijke verbindingen kunnen worden gelegd en stevige bruggen kunnen worden geslagen.
quote
Iedere groep met 'ons soort mensen' leeft in zijn eigen 'bubbel'. De hokjesgeest viert hoogtij.
- Marcel Boogers - politicoloog en bestuurskundige

Brabant, dat is bourgondisch, gemoedelijk en gezellig met een zachte G. Brabanders zijn trots op hun provincie, voelen zich ermee verbonden en zien Brabant als één geheel. Maar hoeveel we ook gemeen hebben, het risico bestaat dat we steeds meer van elkaar gaan verschillen. Het Brabants bont als metafoor voor de Brabantse samenleving: een vlag met een veelheid aan kleine rood-witte vakken, waar elke bevolkingsgroep zich veilig heeft opgesloten in zijn eigen hokje.

Het gaat Brabant economisch voor de wind. Maar zoals we al eerder in de verkenning 'Mind the Gap' zagen, profiteren niet alle Brabanders daar evenveel van. Ook zijn er steeds grotere tegenstellingen voelbaar tussen groepen mensen als het gaat om politieke opvattingen, gezondheid, welzijn en geluk. Wat ons vroeger samenhield, doet dat vandaag de dag niet meer. Marcel Boogers dook in deze ontwikkeling die tekenend is voor onze tijd. Hij ontdekte dat oude banden zichzelf opnieuw hebben uitgevonden en dat er nieuwe zijn ontstaan. Plekken en momenten waar het verschil wordt gevierd en tegenstellingen overbrugd. En hij laat zien hoe we daaruit lessen kunnen trekken. Door wat moeite te doen, kunnen we zorgen dat er tussen de vakken op het Brabants bont samenhang komt en dat ze samen blijven wapperen op één vlag.

Leergierig? Lees hier hoe we vandaag de dag zelf maatschappelijke verbindingen kunnen leggen en stevige bruggen kunnen slaan. 

58edd75f109b3

Foto: Marc Bolsius