58b98cd4a989e
Activiteit

Fietsexpeditie 1

De afgelopen maanden doorkruiste Isis Boot, in opdracht van BrabantKennis, per tandem onze provincie in 6 ‘expedities’, steeds vergezeld door een andere gast. Uitgerust met een videocamera en typemachine ging ze op pad om verhalen en beelden op te halen: leeft het thema van groeiende verschillen en in hoeverre wordt het als een probleem ervaren? Het doel: sociale verschillen in Brabant in kaart brengen en meer licht werpen op de toenemende maatschappelijke scheidslijnen binnen de provincie. En hoe kan dat beter dan op de fiets?!

Op 27 juli 2016 vond de eerste etappe plaats van Expeditie Mind the Gap! Isis Bootmaakte samen met Josse de Voogd op de tandem een ronde van Breda via Ulvenhout en Effen terug naar Breda. 

GO GADGET GO

door Isis Boot

De eerste expeditie vertrek ik samen met gastexpert ruimte, politiek en samenleving Josse de Voogd en fotografe Willeke Machiels vanaf het gloednieuwe, enorme station Breda. Aangemoedigd door BrabantKennis en het kunstwerk van een fiets dat bovenop het stationsgebouw prijkt, gaan we van start voor deze eerste test. Onze expeditietandem is er klaar voor: een complete mobiele en zelfvoorzienende onderzoeksunit uitgevoerd door de Eindhovens helden van Rijwielhuis ’t Verzet. De camera loopt, de typemachine typt, het thermosje koffie en de zonnepanelen tanken ons bij… Go go gadget go!

De eerste etappe leidt ons door een divers palet aan Bredase wijken: van Belcrum en Hoge Vucht in Breda-Noord tot het Ginniken, van de markt in hartje centrum tot het buitengebied bij Ulvenhout, Effen en de hobbelige paadjes van het Mastbos. De gesprekken, sferen, geuren en kleuren die we onderweg tegenkomen zijn al net zo divers. Toch lijkt er in de onderliggende boodschap vaak niet zo veel verschil te zitten. Vaak horen we dat men de verbinding met het politieke reilen en zeilen een beetje kwijt is. De mensen die we spreken hebben veelal de behoefte om meer grip te krijgen en daarmee invloed en zeggenschap op de directe leefomgeving. Of dat nu geuit wordt in de vorm van de horizontaal georganiseerde bottom-up initiatieven die zich bijvoorbeeld verzamelen rondom een hip fietscafé in de Boschstraat, de wens voor meer inspraak via referenda of de expressievolle voortuintjes in Hoge Vucht die een scala aan identiteiten laten zien, in het onderliggende gevoel lijkt men het – linksom of rechtsom – toch ergens met elkaar eens te zijn.

Blij verrast door alle leuke en spontane reacties die we op ons bijzondere voertuig krijgen tijdens deze eerste tocht, maar ook dankbaar voor de openheid van iedereen die met ons spreekt over grote en soms gevoelige onderwerpen, kunnen we terugkijken op een geslaagde eerste etappe. Met een hoop indrukken, verhalen én tandem-ervaring op zak stappen we na een lange dag moe maar voldaan weer in de trein naar huis. De kop is er af! Op naar de volgende…