Publicatie

Terugblik CultuurCafé #2: Van onderop

Tijdens het tweede CultuurCafé, op 12 februari in Deurne, gingen zo’n honderd aanwezigen onder leiding van dagvoorzitter Ruben Maes met elkaar in gesprek over de culturele voedingsbodem van Brabant. Nieuwsgierig hoe het was of wil je iets teruglezen? Bekijk de terugblik.

Toonaangevende festivals, corso’s, carnaval, bloeiende muziek- en toneelgezelschappen: Noord-Brabant kent een bruisend verenigingsleven en een actieve cultuurparticipatie, die vaak vertrekt vanuit een hecht, sociaal weefsel.

Het willen verbinden hoort bij de Brabantse mentaliteit.

Cultuur is sociaal cement: samen werken aan een voorstelling, bloemencorso of carnavalswagen bindt de lokale gemeenschap. Het voedt de hang naar het eigene en stimuleert de creativiteit en verbeeldingskracht.

Maar hoe krachtig is het (samen)bindend vermogen van cultuur nog in tijden van individualisering, internet en sociale media? Daar waar het gemeenschapsgevoel het grootst is, vaak in de dorpen en op het platteland, trekken jonge mensen weg. Bovendien bemoeit de door overheid en markt gedomineerde ‘systeemwereld’ zich maar wat graag met de commons, de dragende, bottom-up (zelf)bestuurde gemeenschappen.

Tijdens het tweede CultuurCafé gingen we met elkaar in gesprek over
de verhouding tussen systeemwereld en commons, over de Brabantsedag en de koe van Esbeek, over lichte gemeenschappen en happy infiltrators. En over tal van andere zaken die raken aan de vitaliteit van onze culturele voedingsbodem.

WEBSITE CULTUREELEIGENWIJS.NL

Wat we tijdens de verkenning Culturele eigen(wijs)heid van Brabant ontdekken, delen we zo veel mogelijk via de website cultureeleigenwijs.nl.

De komende maanden vult deze site zich dus steeds verder. Met nieuwe verhalen, nieuwe cijfers, nieuwe dagboeken, nieuwe dilemma’s. Daarbij laten we de verbeelding – letterlijk en figuurlijk – zijn werk doen.