Terugblik CultuurCafé #3: Moderne tradities
Met 'CultuurCafé #3: Moderne tradities' organiseerden we op 26 maart 2019 een goed gesprek over de mens als maker. Nieuwsgierig hoe het was of wil je iets teruglezen? Bekijk de terugblik hier.Wie van jullie bekleedt een ambacht? Wie zou een ambacht willen bekleden? En wat ís een ambacht eigenlijk? Het zijn prikkelende vragen die gespreksleider Ruben Maes stelt tijdens de opening van het derde CultuurCafé van BrabantKennis, op dinsdag 26 maart in Breda.
Ze passen bij het centrale thema van vanavond: de toenemende herwaardering van het ambachtelijke maakwerk. Ambacht is weer sexy. Ambachtsscholen mogen weer. En ook in de kunsten beleeft het ambacht een terugkeer; steeds meer makers in Brabant doorbreken het dictaat van de conceptuele kunst. Exemplarisch is de groeiende belangstelling voor ambachtshuizen en stadswerkplaatsen als het Textiellab in Tilburg, @ekwc in Oisterwijk en het GlasLab in Den Bosch, waar ontwerpers en kunstenaars naar hartenlust kunnen experimenteren met materialen en nieuwe, digitale productietechnieken.
Ook de locatie van de avond, Brandpunt in Breda, mag in dat rijtje uiteraard niet ontbreken. Deze creatieve concept-store, in de schaduw van de Grote Kerk, omvat naast een koffiebar en winkel ook een stadswerkplaats, waar creatievelingen unieke producten kunnen maken met een lasersnijder.
Wat betekent deze revival van ambacht en traditie? Ontstaat er een nieuwe symbiose tussen hoofd en hand, tussen eeuwenoude ambachten en eigentijdse innovatie, tussen analoog en digitaal? En: welke kansen biedt deze ontwikkeling voor Brabant? Daarover gingen we samen in gesprek tijdens dit derde CultuurCafé.
Terugblik CultuurCafé #3: Moderne Tradities
WEBSITE CULTUREELEIGENWIJS.NL
Wat we tijdens de verkenning Culturele eigen(wijs)heid van Brabant ontdekken, delen we zo veel mogelijk via de website cultureeleigenwijs.nl. De komende maanden vult deze site zich dus steeds verder. Met nieuwe verhalen, nieuwe cijfers, nieuwe dagboeken, nieuwe dilemma’s. Daarbij laten we de verbeelding – letterlijk en figuurlijk – zijn werk doen.