Videoterugblik Koningshoevenontmoeting Zomersessies
De Koningshoevenontmoeting is een jaarlijkse netwerkbijeenkomst voor bestuurlijk, ondernemend, academisch en maatschappelijk Brabant. Dit jaar werd voor de tweede keer voorafgaand aan de netwerkontmoeting de Koningshoevenontmoeting Zomersessies georganiseerd. BrabantKennis trekt hierin op met Tilburg University, gemeente Tilburg en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). Dit jaar kozen we als thema: 'Brabant als spiegel van Europa'.
Europa is meer voor onze provincie dan een wetgever, meer dan een plek waar subsidiegeld vandaan komt. Op meerdere plaatsen in Europa wordt de toekomst van Brabant bepaald. In de historie heeft Brabant vaak een belangrijke rol gespeeld in Europa. Een aantal thema’s dat van invloed is op de toekomst van Europa, speelt in Brabant nu al. Denk aan de technologische positie die Brainport heeft in geopolitieke ontwikkelingen. Aan de discussie over (arbeids)migratie, die van belang is voor Brabant. En natuurlijk over de relatie tussen natuur, economische ontwikkeling en landbouw.
'Op meerdere plaatsen in Europa wordt de toekomst van Brabant bepaald'
Hoe gaat dat allemaal passen in ons Brabant? Kan Brabant de weg wijzen voor Europa, of gebeurt dat andersom? Je kunt vanuit verschillende invalshoeken naar deze thema’s kijken en dat doet BrabantKennis in 2024 in breder perspectief in de verkenning ‘Wij… in Europa’. Op 6 september stonden we tijdens de Koningshoevenontmoeting Zomersessies stil bij drie onderwerpen in Europees perspectief: de landbouw- en voedseltransitie, (arbeids)migratie en ondermijning.
Fotografie: Raldo Neven
Zomersessies: Brabant als spiegel van Europa
De Koningshoevenontmoeting bestaat uit de Zomersessies en de netwerkbijeenkomst. Tijdens de Zomersessies gaan we met het thema ‘Brabant als spiegel van Europa’ de diepte in. Welke rol speelt Brabant op het Europese toneel, en hoe kan de top van bestuurlijk, academisch, maatschappelijk en ondernemend Brabant deze rol helpen invullen?
Eveline van Rijswijk sprak in het eerste blok met Inez van Oord, co-founder van Fiber Foods en Jeroen Candel van Wageningen Universiteit, over de kansen en opgaven van de voedseltransitie in de Europese context.
In het tweede blok gingen Conny Rijken, nationaal rapporteur mensenhandel en hoogleraar Mensenhandel en Globalisering van Tilburg University samen met Saskia Hollander, Senior Research Fellow bij de EU & Global Affairs Unit van Clingendael Institute dieper in op de impact van keuzes die gemaakt zijn, en die nog gemaakt zullen moeten worden, t.a.v. (arbeids)migratie.
In het laatste blok was Theo Weterings, burgemeester van gemeente Tilburg en voorzitter van de Veiligheidsregio Middenwest-Brabant te gast. Samen met Conny Rijken en Tibor Fijnaut, programmamanager ondermijning van de Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland ging hij in gesprek over (de bestrijding van) ondermijning en de impact daarvan op onze provincie.
Het programma werd afgewisseld met een poëtisch intermezzo van de campusdichter Chinenye Oguejiofor en uitleg van studio SMELT over het pop-up parlement Zachte Macht.
WIJ... SPELEN MET MACHT IN EUROPA
Tijdens de Koningshoevenontmoeting Zomersessies presenteerden we de uitkomsten van ons bijzondere social design onderzoek ‘Zachte Macht’ met een uitgebreide aftermovie, die je hierboven terug kunt kijken.
Myrthe Krepel van SMELT legde in het gesprek met Eveline uit hoe het onderzoek tot stand kwam, wat de principes van burgerberaad ons kunnen leren en welke interessante inzichten de deelnemers aan het experiment met haar deelden. Krijgen we het worstenbroodje straks op de lijst van beschermde streekproducten...?
De installatie Zachte Macht was ook te bewonderen op het podium tijdens de Zomersessies.
Zachte Macht juni 2024 in Veghel, Eindhoven en Rucphen