5edded2dadf88
Activiteit

Zeven zonden - Gulzigheid

De zeven hoofdzonden zijn één grote spiegel. Zowel voor ieder van ons individueel, als voor ons als maatschappij. Daarom bekijken we in deze verkenning de zeven zonden van Brabant. Niet om het verleden te veroordelen, maar om de toekomst te openen. Samen met experts gaan we analyseren, reflecteren en leren. Met Hans Dagevos en Cees-Jan Pen onderzoeken we de zonde Gulzigheid.

ESSAY HANS DAGEVOS

We kunnen er niet omheen om bij grootmoeders’ stelling ’Alles waar ‘te’ voor staat is niet goed, behalve ‘tevreden’’ direct te denken aan de zonde Gulzigheid. Zeker vandaag de dag. Toen de wereld grotendeels tot stilstand werd gebracht door het coronavirus merkten we goed dat we als samenleving misschien toch wel erg verknocht zijn aan een beetje veel ‘te’ als we eten, drinken, kopen en reizen. 

Consumptiesocioloog Hans Dagevos klom in de pen en zet uiteen hoe we ons vandaag de dag verslikken in gulzigheid. Zeker in het Brabantse, waarin we ons maar graag afficheren met een bourgondische levensstijl en ons met hart en ziel overgeven aan het vieren van carnaval. Maar hij biedt vooral ook hoop en een perspectief op de toekomst van gulzigheid en haar effecten voor het Brabantse land.

Lees zijn essay 'We verslikken ons in gulzigheid'.

PODCAST GULZIGHEID

De Brabantse economie is de snelst groeiende van Nederland. Maar wat voor de één voorspoed betekent, is voor de ander een distributiecentrum in de vorm van een enorme blokkendoos die het uitzicht blokkeert. Hoe leiden we onze gulzigheid - naar consumptie, naar economische groei - in goede banen?

Met Marjolein de Graaff, actievoerder tegen de grote distributiecentra in het Brabantse landschap, over de gulzigheid waarvan deze ‘blokkendozen het gevolg zijn’,

Programmamaker CAST en bouwkundige Sophie Stravens, over mogelijke alternatieven voor die ‘blokkendozen’

En Jelle van Baardewijk, lector bedrijfsethiek, over de gulzigheid van de vrije markt.

Gulzigheid - Zeven zonden podcast

REFLECTIE CEES-JAN PEN

"Het karakter van Brabantse dorpscentra en binnensteden moet gaan veranderen. Niet langer mono met alleen winkels, maar een meer gemengd winkelgebied met groen en wonen door elkaar. Dat is minder leuk voor winkeliers, maar dat is wel de toekomst."

Cees-Jan Pen, lector de Ondernemende Regio Fontys Hogescholen, volgde onze verkenning de Zeven zonden van Brabant over Gulzigheid.

Cees-Jan las het essay van Hans Dagevos en deelt in een reflectievideo de belangrijkste lessen die hij daaruit trekt voor de toekomst van Brabant.

Reflectie Zeven Zonden Gulzigheid Cees Jan Pen