5f55e53087355
Activiteit

Zeven zonden - Woede

De zeven hoofdzonden zijn één grote spiegel. Zowel voor ieder van ons individueel, als voor ons als maatschappij. Daarom bekijken we in deze verkenning de zeven zonden van Brabant. Niet om het verleden te veroordelen, maar om de toekomst te openen. Samen met experts gaan we analyseren, reflecteren en leren. Met Jasper Zuure onderzoeken we de zonde Woede.

INTERVIEW JASPER ZUURE EN MIRANDA DE VRIES

Verontwaardiging en maatschappelijk onbehagen lijken anno 2020 een constante factor in onze maatschappij. Komt dit doordat we de woede in ons meer durven, willen en kunnen laten zien? Of doordat er simpelweg meer is om woedend over te zijn? Hoe dan ook kunnen we er niet omheen om de zonde Woede (toorn, wraak, gramschap!) recht in de ogen te kijken.

We uiten onze woede door te protesteren tegen misstanden in de maatschappij en tegen politieke keuzes. Maar we zien haar agressieve en destructieve kant ook terug in rellen, verstoringen en branden. De emotie woede wordt in de geschiedenis vaak veroordeeld en we leren al jong haar te beteugelen. Toch is woede in de kern een gezonde emotie, een teken van betrokkenheid. We kunnen er veel aan hebben, mits we weten hoe we haar constructief en functioneel kunnen inzetten.

Jasper Zuure, senior adviseur bij de Raad voor Openbaar Bestuur, stelde een essaybundel samen rondom dit thema: #WOEST. Jasper gaat i.h.k.v. de zonde Woede in gesprek met Miranda de Vries, burgemeester van Etten-Leur. Ten tijde van haar burgemeesterschap in Geldermalsen kreeg zij te maken met de woede van inwoners van deze gemeente. Wat kunnen we leren van de omgang met verontwaardigde inwoners, hoe kunnen we ons naar de toekomst toe het best voorbereiden op woede en juist de vruchten plukken van deze ‘zonde’ zodat we haar onbevreesd tegemoet kunnen treden?

Lees hier het interview van Jasper met Miranda: "Niet bereid zijn tot gesprek en luisteren, dát is een zonde."

PODCAST WOEDE

We worden alsmaar woedender. De samenleving polariseert en we wijzen naar ontzuiling, individualisering of het internet als de schuldigen. Als je mee wil doen aan een gepolariseerd debat, uit welke rollen kun je dan kiezen? En ligt de sleutel voor depolarisatie misschien in het altijd gezellige Brabant?

Met Steven Brunswijk, cabaretier, over afscheid van zijn typetje ‘de Braboneger’

Bart Brandsma, filosoof gespecialiseerd in polarisatie, over welke rollen je kunt innemen in een gepolariseerd debat en welke vaardigheden je daarbij nodig hebt.

En Jeroen van Glabbeek, CEO van CM.com en voorzitter VNO-NCW, over zijn gele-hesjesactie vanuit werkgevers.

Woede - Zeven zonden podcast

REFLECTIE MARCEL VAN BIJNEN

"We moeten echt leren luisteren. Oren openzetten, jezelf uitzetten en op zoek gaan naar de beweegredenen en geschiedenis van die ander. Zodat je begrijpt waar gevoelens vandaan komen."

Marcel van Bijnen, directeur Provincie Noord-Brabant, volgde onze verkenning #7zondenvanBrabant over Woede.

Marcel las het interview van Jasper Zuure (senior adviseur Raad voor Openbaar Bestuur) met Miranda de Vries (burgemeester Etten-Leur): Niet bereid zijn tot gesprek en luisteren, dát is een zonde en deelt in onderstaande video de belangrijkste lessen die hij daaruit trekt voor de toekomst van Brabant.

Reflectie Zeven Zonden Woede door Marcel van Bijnen