Nieuwe Maan: festival voor transformatie
Voortgang verkenning
In januari 2024 presenteren BrabantKennis en Parktheater Eindhoven opnieuw ‘Nieuwe Maan: festival voor transformatie’. Evenals in 2023 nemen we je in een zeer divers programma mee in een wereld van verbeeldingskracht. Samen gaan we op zoek naar nieuwe perspectieven voor de toekomst. Die vinden we in schitterende voorstellingen, Maanredes en performances. Nieuwe Maan 2023 stemde ons hoopvol voor andere toekomstbeelden: vernieuwend, optimistisch en beloftevol. Daarom gaan we in 2024 door. We zetten de volgende small steps in het licht van de maan, op weg naar big changes, en nodigen jou uit mee te gaan.
Small steps in het licht van de maan, op weg naar big changes
De reis naar de maan gaf ons in de vorige eeuw een gezamenlijk doel waardoor het onmogelijke mogelijk werd. Die verbondenheid lijkt deze dagen soms ver te zoeken. Klimaatverandering, Artificial Intelligence, oorlog, pandemieën; de mensheid staat vandaag de dag voor grote uitdagingen en een opgave tot transformatie. Op zoek naar nieuwe vergezichten schetsen theatermakers en vooruitdenkers nieuwe, hoopvolle perspectieven en verhalen voor de toekomst. Welke ‘moonshots’ zijn er nodig om onze grote fundamentele ambities voor de toekomst en die van de volgende generatie te bereiken?
Theater, kunst, kennis en wetenschap
Verheug je op een programma vol theater, kunst, kennis en wetenschap tijdens Nieuwe Maan 2024 van 10 t/m 30 januari. Met maar liefst 5 Maanredes en talloze voorstellingen en performances. Speciaal voor de Brabantse politiek organiseert BrabantKennis bovendien een exclusieve Jaarstart & netwerkmiddag voor de Brabantse politiek op 13 januari 2023, waar we nieuwe vergezichten en perspectieven op de toekomst bieden, door gebruik te maken van verbeeldingskracht.
Maanredes
In Maanredes komt de verbeeldingskracht van theater samen met wetenschap en kennis en delen we nieuwe toekomstbeelden van hoop en verbondenheid. Gekoppeld aan de voorstellingen geven verschillende vooruitdenkers een Maanrede: Marjan Slob (Denker des Vaderlands), Tessa Cramer (lector designing the future, Fontys) en Jos van den Broek (directeur BrabantKennis), Elisah Pals (klimaatpsycholoog), Jessica den Outer (milieujurist, auteur ‘Rechten voor de Natuur’) en Bart Wernaart (lector Moral Design Strategy, Fontys).
Deze inspirerende keynotes nemen wetenschap en kennis als vertrekpunt en theater als katalysator van verbeeldingskracht en creatief denken. Voor een metersgrote, verlichte maan in de donkere foyer van het Parktheater, spreken de Maanredenaren je toe met hun wens voor een betere wereld, een beter Brabant.
De Maanredes zijn gratis live te bezoeken en achteraf terug te luisteren als podcast en terug te kijken op video.
BrabantKennis en Parktheater Eindhoven
BrabantKennis en Het Parktheater kijken beiden verder dan hun primaire rol en juist op het snijvlak van verbeelding, kennis en nieuwe perspectieven vinden ze elkaar. Dat biedt de kans om nieuwe vergezichten te schetsen, zowel vanuit het perspectief van theatermakers, als dat van kennis en wetenschap. Ze slaan de handen ineen, om hun missies voor een sterke, toekomstbestendige samenleving te verenigen in een programma vol inspiratie, verwondering, kennis en vergezichten. Om zo Brabant, en Eindhoven, beter te begrijpen en versterken.
Zelf een tip geven?
Kijk en luister en laat je meenemen in een wereld van verbeeldingskracht, nieuwe toekomstbeelden en hoopvolle perspectieven.
-
Event10 t/m 30 jan. '24
Terugblik Nieuwe Maan 2024
-
Event13 januari 2024
Terugblik BrabantKennis Jaarstart & Netwerkmiddag 2024
-
Maanrede Tessa Cramer & Jos van den Broek 2024
Activiteit -
Maanrede Marjan Slob 2024
Activiteit -
Maanrede Elisah Pals 2024
Activiteit -
Maanrede Jessica den Outer 2024
Activiteit -
Maanrede Bart Wernaart 2024
Activiteit -
Nieuwe Maan publicatie 2023
Publicatie -
Terugblik Jaarstart Nieuwe Maan 2023
Terugblik -
ED: Drie weken lang op reis naar de toekomst
In de media -
Heleen de Coninck interview at Radio 4 Brainport
In de media -
Maanrede Sander Schimmelpenninck 2023
Activiteit -
Maanrede Katrien Termeer 2023
Activiteit -
Maanrede Jurriën Hamer 2023
Activiteit -
Maanrede Heleen de Coninck 2023
Activiteit -
Maanrede Jos van den Broek 2023
Activiteit
Verkenning gestart op 22 november 2022
In samenwerking met
In samenwerking met
Marjan Slob werkt al meer dan twintig jaar als filosoof, spreker en essayist. Zij ziet het als haar missie om inzicht en begrip te verruimen, zonder daarbij contact met de realiteit te verliezen. Sinds april 2023 is Marjan Denker des Vaderlands. Deze eretitel wordt sinds 2011 elke twee jaar verleend aan een gerenommeerd denker die de kwaliteit bezit vanuit een weldoordachte positie de actualiteit te verdiepen en het nieuws in een groter verband te plaatsen. De Denker maakt de filosofie ook aantrekkelijk voor een breed publiek.
Tot april 2025 stelt Marjan als Denker het begrip ‘ruimte’ centraal, wat ze uitwerkt op de dimensies Politiek (ruimte maken voor meerstemmigheid en openheid van geest), Fysiek (Ruimtelijke krapte waardoor niet ieders wensen gerealiseerd kunnen worden) en Spiritueel (voorstellingsvermogen gebruiken om geestelijke ruimtes te verkennen en bezielend te dromen, zonder het contact met de aarde te verliezen).
Jessica den Outer (1996) heeft een achtergrond in milieurecht en is sinds 2017 betrokken bij de internationale beweging voor Rechten voor de Natuur. Den Outer zet zich graag praktisch in. Zo schreef zij mee aan rapporten van de Verenigde Naties over dit onderwerp en heeft zij samen met andere jongeren een adviesgroep over Rechten voor de Natuur opgezet (Earth Advocacy Youth).
Ook in Nederland pleit zij voor erkenning van Rechten voor de Natuur en is zij bijvoorbeeld een van de initiatiefnemers achter de Maas in de Wet. Voor haar inzet voor natuur behaalde zij meerdere prijzen, waaronder het Duurzame Lintje in 2023. In 2019 werd den Outer als één van de jongste experts op dit gebied aangewezen door de Verenigde Naties. In het voorjaar van 2023 verscheen haar boek ‘Rechten voor de Natuur’ (Lemniscaat) waarin zij de verhalen achter wereldwijde voorbeelden van Rechten voor de Natuur vertelt. In 2023 behaalde de Rechten voor de Natuur beweging de derde plek in de Duurzame 100 van de Trouw.
Mr. dr. Bart Wernaart (1983) is lector Moral Design Strategy verbonden aan de Fontys Hogeschool. Hij is tevens lid van de ethische commissie Brainport Smart District en de gemeente Eindhoven. In 2022 won hij de eerste Melanie Petersprijs, toegekend door het Rathenau instituut. Hij publiceert in binnen- en buitenland over vraagstukken op het snijvlak van ethiek, technologie en mensenrechten. Naast zijn academische werkzaamheden is Bart professioneel musicus: hij dirigeert, componeert en arrangeert, en is gespecialiseerd in het spelen van vibrafoon en drums.
Tessa Cramer is lector Designing the Future bij Fontys Academy for Creative Industries in Tilburg. Tessa is een toekomstgerichte academicus. In haar werk neemt zij je mee in de mindset van de futurist.
Tessa biedt haar publiek toegespitste handvatten en instrumenten om zelf met de toekomst aan de slag te gaan. Zij schetst geen ongrijpbare toekomstbeelden maar legt het accent op de collectieve wijsheid van aanwezigen, met als doel om het denken te verbreden over wat technologisch en maatschappelijk mogelijk is. ‘Ik wil zoveel mogelijk mensen helpen toekomstgeletterd te worden.’
Van jongs af aan heeft Tessa al een fascinatie voor de toekomst. ‘Ik kwam er vrij snel achter dat mijn fascinatie niet breed werd gedeeld. Zo viel het mij op dat toekomstdenken nauwelijks onderdeel was van curricula (zowel op de middelbare school als op de universiteit). Het is verwonderlijk dat we in tegenstelling tot terugkijken (geschiedenis), nauwelijks leren vooruit te kijken.’
Jos van den Broek is directeur van BrabantKennis. Professioneel beweegt hij zich graag op de grens tussen wetenschap, beleid en samenleving, daar waar kennis omgezet wordt in beleid en actie. Waar we elkaar ontmoeten, maar waar het ook schuurt en actieve verbinding nodig is.
Als directeur als BrabantKennis heeft hij als doel om kennis te verbinden met de Brabantse eigenheid en toegankelijk en relevant maken voor de Brabantse politiek, bestuur en samenleving. Door ver weg te kijken en ontwikkelingen nabij te halen maar ook door de blik te verruimen op dat wat dichtbij is.
Met inbreng van
Op de hoogte blijven over deze verkenning?
Meld je aan voor onze e-mailnotificaties over deze verkenning.
Succesvol ingeschreven