Onzekere Zaken
Voortgang verkenning
In deze verkenning omarmen we het onbekende. We geven houvast in een wereld die continu verandert en bieden inspiratie om mogelijke toekomsten vorm te geven.
> Direct naar projectwebsite onzekerezaken.nl
Waarom deze verkenning?
Bij complexe vraagstukken als klimaatverandering, de gevolgen van corona of woningtekort kunnen we niet alleen uitgaan van wat we zeker weten. Hoe navigeren we door onzekerheid? Kunnen we onzekerheidsvaardig worden? We verkennen de inzichten en ervaringen van wetenschappers, kunstenaars en andere professionals die geleerd hebben om het onzekere te gebruiken als kracht.
Wat hebben we gedaan?
De toekomst is onzeker, dat weten we zeker. In de verkenning
Onzekere Zaken vrezen we het onbekende daarom niet, we omarmen het
juist. Met een nieuwsgierige podcastserie, een praktische gids en een inspirerend festival
kijken we naar de toekomst, zonder te weten wat die zal brengen. En dat
is nou precies het punt: door niet uit te gaan van wat we zeker weten,
maar vooral van wat we niet weten, opent zich een wereld van nieuwe
mogelijkheden.
Team Onzekere zaken
Onzekere Zaken is een verkenning van BrabantKennis, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Fontys Academy for Creative Industries.
In samenwerking met
In samenwerking met
Tessa Cramer is lector Designing the Future bij Fontys Academy for Creative Industries in Tilburg. Tessa is een toekomstgerichte academicus. In haar werk neemt zij je mee in de mindset van de futurist.
Tessa biedt haar publiek toegespitste handvatten en instrumenten om zelf met de toekomst aan de slag te gaan. Zij schetst geen ongrijpbare toekomstbeelden maar legt het accent op de collectieve wijsheid van aanwezigen, met als doel om het denken te verbreden over wat technologisch en maatschappelijk mogelijk is. ‘Ik wil zoveel mogelijk mensen helpen toekomstgeletterd te worden.’
Van jongs af aan heeft Tessa al een fascinatie voor de toekomst. ‘Ik kwam er vrij snel achter dat mijn fascinatie niet breed werd gedeeld. Zo viel het mij op dat toekomstdenken nauwelijks onderdeel was van curricula (zowel op de middelbare school als op de universiteit). Het is verwonderlijk dat we in tegenstelling tot terugkijken (geschiedenis), nauwelijks leren vooruit te kijken.’
Met inbreng van
Op de hoogte blijven over deze verkenning?
Meld je aan voor onze e-mailnotificaties over deze verkenning.
Succesvol ingeschreven